Pokliči nas : +386 (0) 41 670 879

O nas

  

O ŠILI TESTENINAH

Testenine Šili so domače jajčne testenine, izdelane z veliko željo po dobrem okusu iz najboljših naravnih sestavin. Ne vsebujejo barvil in dodanih konzervansov. Osnova je vedno pšenični zdrob durum, ki se od običajnega loči po večji vsebnosti beljakovin in značilni rumeni barvi.
Pomembno je vedeti, da se testenine sušijo po naravnem postopku, brez pripomočkov za hitro sušenje. Vsaka testenina gre skozi stroj in roke, ki jih skrbno pregledajo in položijo na sito. Tako lahko v času naravnega sušenja spremljamo čudovit vonj domačnosti.

Testenine Šili so izdelek domače in umetnostne obrti in so pridobile naziv Art&Craft Slovenija.
Ta certifikat zagotavlja, da gre resnično za naravni in domač slovenski proizvod.

 

Naša zgodba

To je zgodba o družinskem podjetju in sega nekaj let nazaj. Vsi v družini imamo radi testenine, vendar smo jih kot marsikdo med nami jemali zgolj kot hitro pripravljen obrok. Nato smo se nekega dne družinsko potepali po Italiji. Ko nas je premagala lakota, smo zavili v prvo restavracijo in seveda naročili testenine. Bile so drugačne, kot smo jih bili vajeni jesti doma. Drugačna omaka, čisto poseben okus, videz in dekoracija na krožniku. Prava italijanska pasta. Takoj so nam v oči padle testenine različnih barv in oblik, z različnimi okusi. Takrat nam je na misel prvič padla ideja, da bi se tudi sami naučili izdelovati prave domače testenine. Morda pa le, nekoč…?

Začetki

Tako smo prišli do ideje, da bi zgodbo o testeninah poskusili napisati tudi pri nas doma v Sloveniji. Začeli smo brez znanja, strojev, literature. Imeli pa smo zelo veliko veselja in zanosa. Kupili smo prvi strojček za izdelovanje testenin. Takrat smo tudi ugotovili, da osnova za prave testenine ni bela moka, temveč durum pšenični zdrob, ki prvi prihaja izpod mlinskih koles. Tako je durum zdrob postal tudi naša osnova za izdelovanje. Zaprl sem se v delavnico in teden dni preizkušal vse možne načine izdelovanja testenin. Uspelo je v 16. poskusu. Sem se pa takrat veliko naučil, predvsem o sušenju in o samem pristopu priprave testa ter izdelave. Prve izdelke smo razdelili  znancem in prijateljem in vsi so bili navdušeni! To nam je dalo nov zagon, zato smo z delom nadaljevali in nadgradili ponudbo še z drugimi okusi. V tretjem letu smo prodali dobrih 1000 kg testenin in preskočili prvi mejnik. Dobili smo potrditev, da delamo dobro, saj se stare stranke vračajo in prihajajo nove.

Kdo je ekipa Šili testenin?

Izdelava naših testenin je povsem družinska zgodba. V samo izdelavo smo vključeni vsi v naši družini. Žena Barbara, hči Urška, sin Matevž in jaz, Gregor.

Kako izdelujemo testenine?

Testenine se delajo po domačem postopku. Matrice so iz brona, kar pomeni, da se omaka lepo vpija v testenino in ne steče z nje. Vsaka testenina, ki gre skozi stroj in roke, se skrbno pregleda, se nato položi na sito, kjer se naravno suši. Ne uporabljamo pripomočkov za hitro sušenje. Skozi proces sušenja spremljamo vonj domačnosti in to je tudi tisto sušenje, ki da testeninam pravo obliko. Nato vse testenine ročno spakiramo. Naj poudarimo, da so naše testenine pridobile naziv ArtCraft Slovenija, ki kupcu zagotavlja, da gre resnično za naravni in domač proizvod.

Domače in butično

Svoje znanje vseskozi dopolnjujemo in vedno radi prisluhnemo našim kupcem, ki radi povedo, da so naše testenine zares dobre, polnega okusa in kar je najpomembnejše, čisto domače. Ker so izdelane po domačem postopku z vsemi naravnimi sestavinami, predstavljajo bogat vir ogljikovih hidratov in so del zdrave prehrane. Izdelki ne vsebujejo GSO, barvil, konzervansov in ostalih dodatkov. Imamo butično izdelavo in tako bo tudi ostalo. Bolj kot količina izdelanih testenin, nam je predvsem pomembna njihova kvaliteta.

Z nadaljno uporabo spletnega mesta se strinjate z našimi spletnimi piškotki. Več informacij

Zaradi optimalnega brskanja so aktivirani piškotki. Če nadaljujete brskanje po spletnem mestu sprejemate splošne pogoje piškotkov tega spletnega mesta.

Zapri